Vores historie

- Fra 1946 til i dag -

Guldsmed Boye begyndte som en enkelt værkstedsforretning i Viby tilbage i 1946 og består i dag af to forretninger i henholdsvis Aarhus og Silkeborg samt denne webshop. Forretningen i Aarhus har stadig eget guldsmedeværksted og du kan derfor, ligesom i 1946, stadig få udført guldsmedarbejde og speciallavet smykker hos os.     


Det hele startede med en værkstedsforretning i Viby i 1946 

Guldsmed Viggo Boye Rasmussen (født 1902) åbnede i 1946 guldsmedeforretning i en kælder på Kongevej i Viby. Allerede fra begyndelsen blev Viggo Boye Rasmussen forhandler af Georg Jensen. Forretningen gik godt, så efter kun to år var kælderlokalet blevet for lille og Viggo Boye Rasmussen rykkede til andre og større lokaler på Frederiks Allé 133. Her blev der etableret selvstændigt værksted i et lille træhus i baggården, som Viggo Boye Rasmussen byggede. Dette lille træhus eksisterer stadig på adressen, men der er ikke længere guldsmedeværksted. 
Viggo Boye Rasmussens’ søn Erling Boye Rasmussen (født 1936) havde været bud i farens forretning og hjulpet lidt til på værkstedet. Og som kun 15,5 år i 1951 valgte Erling at gå i lære som guldsmed hos den anerkendte guldsmed Jens Rasmus Jensen i Aarhus midtby. Her lavede Erling primært reparationer, men fik også mulighed for at lave nye smykker. Efter 4 år lavede Erling sit svendestykke – en pokal med guldfletninger. Pokalen blev senere navngivet Boye-pokalen, som den dag i dag uddeles til årets største sportspræstation i Aarhus. Du kan læse mere om Boye-pokalen HER. Som nyuddannet arbejdede Erling 8 måneder som guldsmed hos Georg Jensen i København inden han igen vendte hjem til Aarhus, hvor han blev ansat hos sin far i forretningen på Frederiks Allé.  


2. generation overtager Guldsmed Boye i 1962 

Erling overtager sin fars guldsmedeforretning i 1962 efter farens død. Erling driver forretningen videre, men efter 3-4 år synes Erling, at forretningen er vokset sig for stor til lokalerne og er på jagt efter nye og større lokaler. Da han hørte, at strøget i Aarhus skulle laves til gågade købte han slagter Nisteds forretning overfor Salling i 1968. Slagteren havde haft lokalerne siden 1880’erne, men nu skulle der være guldsmedeforretning på Søndergade 36. Da lokalerne skulle ombygges var Erling fremsynet og byggede en af tidens første se-valgs-butikker. Her kunne kunderne gå frit omkring i forretningen og se på varerne i stedet for at alle varerne befandt sig bag en disk. Der blev etableret eget guldsmedeværksted på 1. sal ovenover forretningen, og den dag i dag er det stadig her guldsmedene sidder og laver reparationer, specialbestillinger, unikasmykker mm. Du kan læse mere om vores værksted HER. 
I forretningen føres der både tidens populære smykkemærker, men Erling designer og producerer også en række unikke og smukke smykker i sølv og guld på guldsmedeværkstedet på 1. sal. Erling lagde vægt på, at smykkerne havde et enkelt design og var af bedste kvalitet og guldsmedehåndværk. Disse smykker blev til Boye Design og gennem tiden er der blevet designet mange unikasmykker, men også serier i højeste kvalitet med ædelstene og diamanter til serien. I dag designer guldsmedene på værkstedet stadig Boye Design smykker efter Erling Boyes standarder. 

 

Viggo Boye Rasmussen (1. generation)


Boye er ekspert på diamanter  

I begyndelsen af 1970’erne blev Erling eksamineret diamantgrader og blev medlem af Skandinavisk Diamant Nomenklatur. Det er ikke længere muligt at tage denne eksamen i Danmark. Siden dengang har Guldsmed Boye ikke kun være ekspert når det kom til guldsmedarbejde, men også på diamanter. Vi håndplukker stenene til vores egne designs og bestillingsopgaver, og har altid et udvalg af løse diamanter i forretningerne. I Boye-forretningerne er det derfor muligt selv at udvælge sine diamanter til sit smykke, men der er også mulighed for at få vurderet sin diamant. Du kan læse mere om køb af løse diamanter HER. 

3. generation går i lære som guldsmed i 1987 

Erlings søn Lars går i 1987 i lære som guldsmed på forretningens værksted på 1. sal. Og efter endt uddannelse indtræder han i den daglige drift af forretningen sammen med Erling. Sideløbende gennemfører Lars også butikslederuddannelsen på Detailhandelsakademiet i Skåde. I 2003 indtræder Lars også i bestyrelsen for Danmarks Guldsmedeforretning, hvor han fortsat sidder med.  


Guldsmed Boye overtager Guldklumpen i Silkeborg i 2004   

Erling og Lars overtager smykkeforretningen Guldklumpen i Silkeborg i 2004 og den omdøbes til Guldsmed Boye. Udover de mange populære smykkebrands, som allerede føres i forretningen, bliver Boye Design tilføjet til sortimentet. Det er også i 2004 at Aarhus-brochen formgives og produceres i samarbejde med Alice Rosborg. Du kan læse mere om Aarhus brochen og Aarhus smykkerne HER.  

Generationsskifte og udvidelse med endnu en forretning 

I 2009 overtager Lars og Erling Aagaard ure i Ryesgade, som siden 1956 har været en markant urforretning i bybilledet. Forretningen omdøbes til Boye Ure og Smykker og får tilføjet Boye Design samt andre populære smykkebrands til deres sortiment.  
I 2011 overtager Lars ledelsen af alle tre forretninger og Erling stopper sit aktive virke i Guldsmed Boye for at gå på pension. Det er også i 2011 at forretningen på Søndergade i Aarhus bliver totalrenoveret og får det udtryk, som den har i dag. Der bliver dog til stadighed løbende renoveret i forretningen, så den følger med tiden og er inspirerende at besøge.  
I 2016 fejrer Guldsmed Boye 70 års jubilæum, men 2016 er også året, hvor Erling går bort. I 2018 sælges Boye Ure og Smykker i Ryesgade og Guldsmed Boye består nu af forretningen på Strøget i Aarhus samt forretningen i Silkeborg 


75 års jubilæum i 2021  

I 2021 kunne Guldsmed Boye fejre sit 75 års jubilæum, og det er stadig familien Boye, som driver forretningerne. Den lange historie, tradition og erfaring indenfor guldsmedbranchen kommer kunderne til gode, da man til stadighed værner om håndværket og den faglige viden. Guldsmed Boye har også, som en af de få guldsmedeforretninger, eget værksted, som beskæftiger egne guldsmede. Guldsmed Boye har de sidste 75 år stået for professionalisme og godt håndværk og det agter vi at fortsætte med.