Smykkepleje

Sådan passer du godt på dine smykker


Smykker gives ofte i forbindelse med livets store begivenheder, og et smykke er derfor også ofte meget mere end bare et smykke. Det er et symbol og et minde, som du ønsker at passe på. Smykker er ofte fremstillet af ædle materialer, som sølv og guld, der er meget slidstærke. Dog slides disse materialer også, og er derfor ikke evigt holdbare eller uforgængelige. De skal passes godt på og plejes for potentielt at kunne holde hele livet.  


Vi oplever desværre relativt ofte, at vores kunder ikke er klar over, at smykker skal plejes, efterses og vedligeholdes ligesom f.eks. din bil eller dine sko. Det skyldes sandsynligvis, at der har været en opfattelse af, at smykkematerialer har en hårdhed, som gør, at de aldrig forgår og er enormt slidstærke. Materialer som sølv og guld er også meget slidstærke, men bliver, ligesom alt andet, slidt ved brug. Du kan altså ikke undgå at slide på dine smykker, når du bruger dem, og du vil derfor ikke komme udenom løbende at skulle bruge penge på vedligeholdelse. Men du kan minimere denne udgift ved at tage dine forholdsregler når du bruger dine smykker. Vi har her på siden samlet nogle gode råd, så du kan passe godt på dit smykke, og få det til at holde sig smukt i mange år. 


4 gode råd til at passe på dine smykker 

Vi elsker smykker og kunne fortælle længe om, hvordan du bedst muligt passer på dem. Men her har vi samlet 4 gode råd, som vi anbefaler dig at følge. 

  • Tag dine smykker af når du sover, dyrker sport, laver mad eller hårdt fysisk arbejde. 
  • Undgå vand og kemikalier så som parfume, hårlak og cremer
  • Undgå slag og stød
  • Få jævnligt efterset dine smykker af en guldsmed 

Følger du disse anbefalinger, så er du allerede godt på vej til at sikre, at dine smykker kan holde i mange år. Hvis du gerne vil vide lidt mere om, hvordan du bedst muligt passer på dine smykker, så kan du læse mere nedenfor.  


Smykker er ikke designet til, at du skal have dem på hele tiden 

Vi kan ofte have et ønske om, at vi skal bære vores smykker døgnet rundt. F.eks. vores vielsesring, halskæden vi har arvet eller vores yndlingsørestikker. Men desværre er det sådan, at ingen smykker har godt af, at vi har dem på altid. Og vælger vi alligevel at have dem på døgnets 24 timer, så skal vi regne med, at de hurtigere bliver slidt og vil have brug for ekstra pleje og vedligeholdelse. Det er selvfølgelig et valg, men for os er det vigtigt, at du ved, at du kan forvente flere udgifter til dit smykke, hvis du gerne vil bære det hele tiden, uanset hvad du foretager dig.  
Når det så er sagt, så vil din vielsesring i 14 karat guld uden sten selvfølgelig slet ikke være lige så følsom overfor det daglige slid som f.eks. et forgyldt sølvarmbånd. Men selvom guldringen uden sten er mere hårdfør, så har du måske set dine bedsteforældres vielsesringe, som med årerne er blevet slidt tynde i ringskinnen. Det er simpelthen det daglige slid over mange år, der har slidt guldet væk. For ligesom med sålen på dine sko, så slides guld også væk med tiden. Det tager selvfølgelig bare meget længere tid end med dine skosåler.  
Så som hovedregel, ligegyldigt hvilket smykke du har, så er det altid en god ide at tage dit smykke af, når du er fysisk aktiv. Det gælder ikke kun når du dyrker sport, men også når du laver mad, gør rent, går i haven, går i bad o.lign. Nedenfor har vi beskrevet hvornår det bl.a. er en god ide at tage dine smykker af. 

 

Du bør tage dine smykker af, når du... 

Dyrker sport og motion 

Når vi dyrker motion sveder vi, og sved sætter sig på dine smykker. Så tag dem af inden du løber en tur, dyrker yoga eller spiller en fodboldkamp. Selvfølgelig er der forskel på, hvor hårdt det er for dit smykke, at du bærer det når du dyrker motion. Din vielsesring i 14 karat guld uden sten, bliver slet ikke slidt på samme måde, som en forgyldt halskæde gør. Hvor din ring i 14 karat guld nemt kan renses fri for sved og blive så god som ny, så går dit sved i forbindelse med forgyldningen og får den til at falme og ikke fremstå så flot længere. Man kan selvfølgelig skånsomt rense halskæden, men da forgyldningen er en overfladebehandling, vil den hurtigere blive slidt af. Så, som hovedregel, tag dine smykker af, når du dyrker sport.  

Laver mad og bager 

Som vi alle ved, skal man holde en god hygiejne i køkkenet når man laver mad. Du vasker sandsynligvis dine hænder inden du går i gang, men har du f.eks. fingerringe, armbåndsur og/eller armbånd på, så vil du stadig have bakterier omkring din madlavning. Der vil nemlig altid sidde lidt bakterier i dine smykker, som du ikke vil kunne fjerne ved almindelig håndvask. Så tag dine smykker af inden du går i køkkenet - både for at undgå bakterier i din mad og for at passe på dine smykker. Fedt og madrester er nemlig heller ikke godt for dine smykker og vil også gøre dem mindre funklende. Igen er det nemmere at rense en ring med diamanter end et forgyldt armbånd, men alle smykker er lige store bakteriebomber og har bedst af ikke at være med i køkkenet. Og når smykkerne ligger i vindueskarmen mens du laver mad og bager undgår du også, at du pludselig mister en ring i bolledejen.  

Gør rent 

Rengøringsmidler er hårde ved dine smykker – ligegyldigt hvilket materiale, de er lavet af. Så tag dine fingerringe, armbånd og ur af inden du skal i gang med rengøringen. Har du smykker, som er overfladebehandlet (forgyldt, rosaforgyldt eller oxyderet) så er det især vigtigt, at du tager dem af når der skal gøres rent. De sarte overfladebehandlinger vil hurtigt kunne blive slidt af når de kommer i forbindelse med de kradse rengøringsmidler og vand.  

Tager bad og skal på stranden 

Tag dine smykker af, når du skal i bad. Alle smykker har bedst af ikke at komme med i bad. Selvom dine diamantørestikker og vielsesring i 14 karat guld sagtens kan klare en tur under bruseren, så bliver de ikke pænere af det. Forstået på den måde, at der vil samle sig sæberester på dine smykker, som vil gøre dem mindre funklende. Selvfølgelig kan sæben renses af igen i enten smykkerens eller i en ultralydsmaskine, men du kan undgå at skulle gøre dette helt så ofte, hvis du ikke har dine smykker på i bad. Samtidig er det en god ide ikke at opbevare dine smykker ude på badeværelset. I hvert fald dine sølvsmykker og smykker, som er overfladebehandlet, f.eks. forgyldte smykker. Dampen fra badet kan fremskynde oxyderingsprocessen på dine sølvsmykker således at de hurtigere bliver mørke og skal pudses. Overfladebehandlinger som f.eks. en forgyldning vil holde sig pæn i kortere tid, hvis den kommer i kontakt med damp. Så find en god plads til dine smykker i soveværelset eller et andet sted, hvor de ikke bliver udsat for dampen. 
En tur på stranden er rigtig hårdt ved dine smykker, så lad dem endelig blive hjemme. Saltvand, sand og solcreme er ikke godt for smykkerne. Sand og saltvand slider på dine smykker og solcremen vil lægge sig som en hinde på dine ellers funklende smykker. Igen gælder det, at smykker, som er overfladebehandlet vil tage mest skade af en tur på stranden, men dine guld- og sølvsmykker, vil heller ikke have godt af det.  

Laver havearbejde 

Det giver måske sig selv, at jord ikke just vil pynte på dine smykker, men du kan også risikere, at du f.eks. får gjort en fingerring skæv når du virkelig lægger alle kræfterne i, når der skal graves have. Det kan både gøre ret ondt på din finger når det sker, og det kan være en bekostelig affære at få den rettet op igen, hvis den overhovedet kan rettes op.  

Sover 

Generelt er det en god ide at tage sine smykker af når man går i seng om aftenen. Det er dog vigtigst med dine halskæder og armbånd, da disse slides unødigt i leddene når du sover med dem på. Derudover kan du risikere at rive din halskæde eller armbånd over i søvne.  

Bruger hårlak, parfume, cremer mm. 

Bruger du parfume, hårlak, cremer mm. så bør du også forsøge undgå at dine smykker kommer i kontakt med disse. Tag derfor først dine smykker på, efter du har brugt disse produkter og de er trukket ind i huden. 


Hvordan passer jeg på min ring? 

Ligesom for alle andre smykker, så bør du følge de anbefalinger vi har beskrevet ovenfor når det gælder din ring. Men da fingerringe sandsynligvis er det smykke, som er mest udsat for daglig slidtage, så er det især vigtigt, at du tænker over, hvornår du har din ring på. Har du en ring med diamanter eller ædelsten, så anbefaler vi, at du kommer ind forbi en af vores to forretninger og får den efterset af vores guldsmed en gang om året. Guldsmeden vil tjekke de grabber, som holder stenene for at sikre, at disse stadig er stærke nok, så du ikke risikerer at miste en sten. Er en eller flere grabber blevet slidte, kan vores guldsmed give et tilbud på, at få den/dem forstærket, så din sten igen sidder som den skal i din ring. Dog vil dette aldrig være en garanti for, at du ikke kan miste en sten, men risikoen minimeres. Har du en ring med en eller flere diamanter eller ædelsten, så skal du påregne, at der gennem årene vil være nogle udgifter til denne type reparationer. Har du en hvidguldsring er den sandsynligvis belagt med rhodium, som vil blive slidt af med tiden. Ønsker du, at den skal bibeholde sin pæne hvide farve, skal den rhodineres cirka en gang om året.   

Tag din ring af når du vasker hænder

Vi vasker hænder mange gange om dagen og som hovedregel er det en god ide at tage sine ringe af inden du vasker hænder. Dine ringe går selvfølgelig ikke i stykker af, at du vasker hænder med dem på, men der sætter sig kalk fra vandet og sæbe i din ring, som vil få ringen og eventuelle sten til at fremstå mere matte. Har du en ring af sølv eller guld kan den få sin glans tilbage ved at blive renset i smykkerens eller i en ultralydsmaskine. Er din ring derimod forgyldt bør du tage den af, når du vasker hænder. Håndvask slider nemlig unødigt på forgyldningen.  

 

Smykker med en mat overflade  

De fleste ved, at et smykke med en blank overflade med tiden vil fremstå mere mat i takt med at det får ridser. Kommer dit smykke med en matteret, satineret eller anden overflade, så skal du være opmærksom på, at denne også ændrer udseende ved brug. Smykket vil over tid komme til at fremstå mere blankt. Der er intet du kan gøre for at undgå dette, men hvis du følger vores generelle anbefalinger, som vi har beskrevet ovenfor, så vil overfladen holde sig pæn længst muligt. De fleste overflader kan vi dog genskabe på værkstedet, så kom ind forbi og lad os lave et tilbud til dig.   


Hvordan passer jeg på mine perlesmykker 

Generelt skal du passe ekstra godt på smykker med diamanter og ædelsten, men har du et perlesmykke, så har vi en række anbefalinger, som er gode for dig at kende. Har du været så heldig at få en fin perlehalskæde eller et smykke med en perle i, så skal du endelig bære smykket så ofte som muligt, da perler kun bliver pænere af at være i kontakt med huden. Perler er nemlig et organisk materiale, som har godt af den varme og de fedtstoffer vi udskiller gennem huden. Disse naturlige fedtstoffer er med til at perlerne bibeholder deres smukke perlemorsglød. Men tager du noget speciel medicin, som udskilles gennem huden, så skal du være påpasselig med at bære dine perler direkte på huden, da perlerne kan risikere at tage skade af dette. Men netop fordi perler er et organisk materiale er de også ekstra sårbare overfor kemikalier. Bruger du parfume, hårlak, creme eller lignende skal du først tage dine perler på, når dette er fordampet fra huden. Dette er selvfølgelig vores anbefaling i forhold til alle smykker, men dette er især vigtigt at huske når det gælder perler.  

En perlehalskæde og et perlearmbånd er oftest trukket på en silkesnor, som med tiden bliver mør og snavset, hvilket kan resultere i, at snoren knækker. Vi anbefaler derfor, at du med jævne mellemrum får tjekket din halskæde eller dit armbånd her i forretningen. Bruger du din perlekæde dagligt skal du forvente, at den bør omtrækkes cirka halvårligt. Kom ind i forretningen og få et tilbud på at få din kæde trukket om. 
 

Nyt liv til dine smykker 

Har du et eller flere smykker, som du gerne vil have renoveret, så de igen kan blive flotte og funklende, så kom ind forbi vores forretning i Aarhus eller Silkeborg, hvor vi kan give et tilbud på dette. Vi har eget guldsmedeværksted i forbindelse med forretningen og har siden 1946 renoveret smykker. Vi har derfor stor erfaring indenfor dette og vil glæde os til at give dit smykke nyt liv.